Historie

In 1996 stuurde ik een brief naar verschillende buurthuizen of ze niet iets zouden zien in een toneelcursus voor kinderen. Daar werd door o.a. Muskieto (het toenmalige jongerencentrum van de Musketon) enthousiast op gereageerd en zo stapte ik in 1996 op de fiets van Overvecht naar Lunetten.
Een weg die ik achteraf ontelbare keren zou afleggen. Ik kwam net op tijd (internet bestond nog niet op je telefoon) en maakte kennis met m’n eerste groep Lunettenkinderen.
De eerste uitvoering was niet in de Musketon, maar in Muskieto zelf. Geweldig wat een succes, een toneelgroep was geboren.

De hele organisatorische basis (twaalf kinderen van 8-12 jaar) stamt uit die periode. Al gauw kreeg ik vaste ondersteuning in Ronald die als 12 jarige kwam helpen in de techniek. Zo werd het stiekem wat professioneler: muziek tijdens de repetitie maakt veel verschil in de beleving van de kinderen.

Ronald (1997).
2010-06-12 12-27-54_0043
De organisatie van Lunettentoneel is altijd in handen geweest van de medewerkers van Muskieto zelf. De kinderwerkers deden de inschrijvingen, betalingen enzovoorts. Muskieto was in die jaren een bruisend buurtcentrum,  het vrolijk kloppend hart van de wijk.

Door fusies werd het lastiger voor Muskieto, maar de medewerkers zetten zich vol in om in ieder geval de toneelgroepen te laten voortbestaan. Toen in 2011 de organisatie niet meer door Muskieto gedaan kon worden werd het overgenomen door mijn eigen bedrijf (Dramaland).

En toen ging Muskieto dicht
Juli 2013: Muskieto werd door onrealistisch bezuinigingsbeleid van de gemeente Utrecht gesloten. Waar 16 jaar lang toneellessen werden gegeven aan honderden kinderen uit de wijk was niet meer. De leesruimte, de opslag/hobbyruimte en de zaal: geen repetities meer in Muskieto, geen ranja aan de bar na afloop. Het was echt even wennen. Gelukkig konden de toneellessen in de Musketon doorgaan. Maar het was toch raar, zo’n afscheid van de plek waar 50 Muskieto-producties werden gemaakt. Maar ook fijn om zo door de Musketon te worden geadopteerd, we repeteren er tot op de dag van vandaag heel prettig! IMG_1482IMG_2490IMG_2496IMG_2497IMG_2505IMG_2506IMG_2508 IMG_2661

IMG_2662


We bestaan nog omdat de Musketon destijds in samenspraak met de gemeente repetitieruimte ter beschikking stelt. Hiervoor ben ik, maar met mij veel gezinnen/kinderen uit Lunetten hen zeer dankbaar. Tegenwoordig is het beleid van de gemeente niet heel vriendelijk ten opzichte van kinder en tienercursussen, ze vragen huur voor de cursusruimtes waardoor de prijs voor cursisten fors omhoog is gegaan. Onnodig te melden dat dit ons erg aan het hart is gegaan…
Lunettentoneel is uitgegroeid tot een instituut waar honderden kinderen kennis hebben mogen maken met de magie van theater. Het applaus, het repeteren, het besef na afloop dat je echt iets bijzonders hebt neergezet. Hele toneelgezinnen zijn zo ontstaan waarvan soms wel vier kinderen van één gezin jarenlang vertegenwoordigd waren bij Lunettentoneel.

2016: we bestaan twintig jaar! Wat was het een geweldig theaterjaar waarin we zijn gaan samenwerken met Flex. De eerste voorstelling van 2016 was ‘Hotel Wurmhout’ en Flex dansers hebben bijgedragen aan een spectaculaire voorstelling. Farah en ik zijn trots dat we na jaren het toch voor elkaar hebben gekregen om de twee groepen met elkaar te laten werken. Onze veteranen (de tieners die al vanaf kinds af aan bij mij toneelspelen) hadden een taart laten maken en een jubileumlied gezongen na afloop van hun voorstelling. En ondertussen werkt Ronald ook al zo’n twintig jaar mee, er waren zoveel mensen te bedanken waaronder natuurlijk Hilma (mijn vrouw). Kortom, een prachtig jubileumjaar!

2021: 25 jaar! (waar zijn de afgelopen vijf jaar gebleven?)
Lunettentoneel bestaat 25 jaar dit jaar, we staan daar bij stil begin 2022 omdat het leuk is om dat in een volle zaal te doen. 25 jr is zo voorbij als je plezier hebt… ;) Benieuwd hoe ik de afgelopen 25 jaar heb beleefd? Klik hier. 
De kroon op 25 jaar toneel in de Musketon was toch wel de stedelijke onderscheiding van 2 juli 2022; voorafgaande aan de kindervoorstelling werden we overvallen door de locoburgemeester die een prachtige toespraak hield. Wil je die terugzien dan kan dat hier.