Tips voor tekstkennis

Hoi,
Het regisseren begint pas wanneer iedere speler de tekst kent (dus zonder tekst in de hand kan repeteren). Tot die tijd zijn we aan de basis bezig maar maken we eigenlijk nog niks.
Dus: hoe sneller het tussen de oren zit hoe beter voor jou want hoe mooier het stuk kan worden.

Tip 1: leer iedere dag kort. Vlak vóór toneel een uur leren heeft nauwelijks in, leer iedere dag 10 minuten.
Tip 2: leer samen. Met je ouders/broer/zus maar nog leuker: met een medespeler! Voorafgaand aan de repetitie bij de open haard in de Musketon, of nodig iemand bij je uit om samen te leren. De één leest de tussenteksten hardop en jij doet je tekst uit je hoofd en daarna wisselen jullie.
Tip 3: mp3. Maak een geluidsopname van tussenteksten zodat je zelf met je oortjes in je eigen tekst kan trainen.

Kijk in het leer-schema voor in je script. Streef er naar om dat ook te doen, is het niet gelukt geef dat vooraf dan even aan.
Heb je moeite met leren of lezen? Geen probleem, je moet harder daarvoor werken dan sommige anderen maar hoe meer je in de eerste weken investeert hoe sneller je van dat tekstboekje bent bevrijd en vrij kan spelen!

Hoe werkt je brein?
Als je tekst leert komt dat in je korte termijn geheugen/werkgeheugen. Het lijkt dan alsof je het kent maar dat is niet het geval, door veel te herhalen zet je de tekst van je werkgeheugen naar je lange termijngeheugen. En daar hoort het om tot toneelspel te kunnen komen! Veel herhalen dus!